CUKROMĚRY – PŘESNÉ CUKROMĚRY PRO KONTROLU OBSAHU CUKRU V KAPALINÁCH
Cukroměry jsou měřicí přístroje určené ke stanovení obsahu cukru v kapalinách, nejčastěji vyjádřeného ve stupních °Brix. Uplatňují se v potravinářství, nápojovém průmyslu, vinařství, pivovarnictví i při laboratorní kontrole kvality surovin a finálních produktů. Přesné měření cukernatosti je zásadní pro řízení technologických procesů, dodržení receptur, kontrolu fermentace a zajištění stabilní kvality výrobků.
Z technického hlediska se cukroměry dělí zejména na optické (refraktometry) a digitální přístroje s elektronickým vyhodnocením. Princip měření je založen na změně indexu lomu kapaliny v závislosti na koncentraci rozpuštěných cukrů. Klíčovými parametry jsou rozsah měření, přesnost, opakovatelnost, teplotní kompenzace a rychlost odezvy. Moderní cukroměry umožňují automatickou korekci teploty, snadnou kalibraci a digitální záznam naměřených hodnot pro další vyhodnocování.
Použití kvalitních cukroměrů přináší lepší kontrolu výrobního procesu, omezení odchylek v kvalitě a efektivnější využití surovin. Přesná data o obsahu cukru umožňují optimalizovat technologické kroky, snížit zmetkovitost a zajistit konzistentní vlastnosti finálních produktů. Cukroměry tak představují technicky nezbytný nástroj pro profesionální kontrolu cukernatosti v průmyslových i laboratorních aplikacích.
Je pro Vás téma cukroměry zajímavé? Kontaktujte nás emailem na info@fokusindustry.cz a tato prezentační stránka může být Vaše.